השקעה במדד הפופולרי S&P 500 הפכה בשנים האחרונות לטרנד לוהט: בזו אחר זו, קרנות הפנסיה, קרנות ההשתלמות ויתר מכשירי החיסכון המובנה, פתחו מסלולים מיוחדים להשקעת החיסכון במדד האמריקאי.

ה- S&P 500מורכב מ-500 החברות הציבוריות הגדולות בארצות הברית. הוא נחשב לאחד המדדים החשובים והמשפיעים ביותר בעולם, ומייצג כ-80% משווי השוק של כל החברות הנסחרות בבורסת ניו יורק. ואכן, אל מול חולשת המדדים בשוק המקומי, המדד האמריקאי סיפק את הסחורה, כאשר מתחילת השנה הוסיף כ- 18% (נכון למחצית אוגוסט). 

עם זאת, חשוב להבין שמדד S&P 500 אינו מתאים בהכרח לכל חוסך פנסיוני, ובמיוחד לא למי שאופק ההשקעה שלהם קצר, יחסית, ומעוניינים להנזיל את השקעתם בטווח הקרוב.

מה חשוב לדעת?

1. השקעה במדד היא השקעה שנועדה לפזר סיכון. כך, החוסך לא משקיע במניה אחת בלבד, או “מהמר” על ביצועיה של חברה כזאת או אחרת: הוא מפזר את ההשקעה בין כל החברות שמרכיבות את המדד, לפי משקלן היחסי בו. עם זאת, לפיזור סיכונים נכון יש היבטים נוספים: למשל, פיזור בין סקטורים שונים שמתנהגים אחרת זה מזה, כך שאם סקטור מסוים נפגע, יהיו חברות בסקטור אחר שמפצות על זה. לדוגמה, במקרה של מלחמה – סקטור התיירות ייפגע, אך סקטור התעשיות הבטחוניות יפצה על זה.  

אלא שבמדד S&P 500 אין את הפיזור הזה. יותר משליש מהמדד מורכב משבע מניות בלבד מסקטור הטכנולוגיה. מניות אלו הנקראות גם ‘שבע המופלאות’ (מיקרוסופט, אפל, אנבידיה, אמזון, גוגל, מטא וטסלה), חשופות כולן לאותם גורמי סיכון של סקטור הטכנולוגיה. כך, אירוע שהשפיע לרעה על סקטור אחד (כמו למשל מגבלה רגולטורית על יצוא טכנולוגייה לסין), גרם לפגיעה חזקה במדד כולו. 

2. לא לעולם חוסן.  משום מה קיימת נטייה של חוסכים להאמין שהשוק תמיד עולה. האמת היא, כמובן, שהשוק גם יורד.  במבט לאחור, ניתן לראות שאמנם בכל הפעמים שהשוק ירד, הוא לבסוף גם עלה, חזר לעצמו ועלה אף יותר. עם זאת, השאלה היא כמה זמן לקח לשוק לחזור לעצמו, והאם למשקיעים יכלו להמתין את הזמן הזה?   לדוגמה, רק לפני שנתיים וחצי – בתחילת שנת 2022 השוק הגיע לשיא ומשם ירד, הגיע לשפל ורק לאחר שנתיים, בינואר 2024 חזר לרמת השיא.  במהלך אותם שנתיים, משקיע שהיה זקוק לכסף, נאלץ לממש את ההשקעה בהפסד. 

במבט הסטורי ארוך יותר, לקח לשוק יותר מ- שבע שנים (!) לחזור לשיא של אוגוסט 2000. מיד לאחר מכן השוק שוב נפל, ולקחו לו עוד שש שנים לחזור לעצמו.  כך, מי שהשקיע בשוק באוגוסט 2000 נאלץ להמתין כ- 13 שנים תמימות רק כדי לקבל את שווי ההשקעה עצמה, ללא רווח כלשהו, כפי שמודגם בקו האדום בתרשים הבא. 

מדד S&P 500 במבט הסטורי

מי שבוחר להשקיע ב- S&P 500 עשוי לקחת על עצמו חשיפה נוספת שהוא לא התכוון לקחת, וזוהי החשיפה המטבעית. השקעה ב-S&P 500 היא השקעה דולרית באופיה, אך “הימור” על שערי מט”ח הוא סיכון שלא מתאים לחוסכים במכשירים פנסיוניים, הן בשל אופיו התנודתי והן בשל קושי רב בחיזוי איך יתנהגו המטבעות. גופים רבים מגדרים את הסיכון הזה עבור החוסכים, אך לא כולם, ולא תמיד באופן מלא. לפני השקעה במדד, כדאי להבין האם אתם לוקחים גם סיכון מטבעי או לא. 


ניהול סיכונים בהשקעות

קופות הגמל “עתיד” של עובדי האוניברסיטה העברית מתאימות את הרכב תיק ההשקעות למאפייני החוסכים ולתיאבון הסיכון שלהן, ומעמידה בפניהם מגוון חלופות השקעה.
במרבית המסלולים תיק ההשקעות אינו מתרכז במדד אחד אלא מפוזר על פני אפיקים מגוונים: מניות ואגרות חוב סחירות, השקעות אלטרנטיביות שאינן נסחרות בבורסה, נכסי נדל”ן ריאליים ועוד. בכל אפיק, מתקיים פיזור גיאוגרפי, סקטוריאלי ומטבעי. ברמת התיק כולו נעשה שימוש בחוזים עתידיים לצורך גידור סיכון המטבע. כך ניהול ההשקעות משולב בניהול הסיכונים ומבטיח רווחים בתקופה של עליות ושימור ההון בתקופה של ירידות.
בנוסף, קיימים מסלולים המתרכזים במניות בלבד, ובקרוב ייפתח גם מסלול שיעקוב אחר מדד ה- S&P500. חשוב להיות מודעים לפרופיל התשואה והסיכון של מסלולים אלו, ולוודא שקיימת התאמה לצרכי החוסך ולטעמי הסיכון שלו. צוות ‘העתיד’ עומד לרשות העמיתים ומסייע להם להתאים את המסלול המתאים לצרכים ולטעמים של כל עמית ועמיתה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

נגישות